Elkészítési módok

 

Cappuccino, kapucsínó:
az adott mennyiségű eszpresszót vegyítjük ugyanannyi gőzölt tejjel és még egyszer annyi tejhabbal (az arány tehát mindenből egyharmadnyi)

Cappuccino chiaro:
a szokásos kapucsínóénál nagyobb a tej aránya: ¾ rész tej, ¼ rész tejhab

Cappuccino scuro:
a szokásos kapucsínóénál kisebb a tej aránya: ¼ rész tej, ¾ rész tejhab

 

Espresso macchiato:
rendes adag eszpresszó egészen kevés tejhabbal a tetején

Latte macchiato:
egy pohárnyi felgőzölt tejbe öntjük bele az eszpresszót, a tetejére tejhabot teszünk

Latte, tejeskávé:
Sok gőzölt tej, kevés eszpresszó
 

Café au lait:
Gőzölt tej és dupla kávé (nem eszpresszó!) fele-fele arányban

Con panna:
tejszínhabbal díszítjük az eszpresszó tetejét

Mélange:
a szokásos adag eszpresszót forró vízzel kétszeresére higítjuk (nem tovább főzzük, mert akkor keserű lesz!), ugyanennyi felgőzölt tejjel és némi tejhabbal tálaljuk

Franziskaner:
mint a Mélange, de tejhab helyett tejszínhabbal

Kapuziner:
az eszpreszó (Ausztriában gyakran az eszpresszónál tovább főzött, erősebb, keserűbb mokkakávé) tetejére kevés tejszínhabot teszünk (a névhasonlóság ellenére ez nem kapucsínó, vigyázzunk!)

Wiener Mélange:
tejeskávé tetejére kevés csokoládét hintünk

Ristretto:
ebben nem szerepel tej, eszpresszó, de a szokásos 30–35 ml-es mennyiségnél rövidebb, a nagyon erőset kedvelőknek (nem a víz mennyiségének változtatásával, hanem a darálási finomság növelésével kell elkészíteni)

Lungo:
ugyanaz fordítva, a szokásos mennyiségnél valamivel több vízzel (itt pedig az őrlést kell valamivel durvábbra venni)

Americano:
az eszpresszót forró vízzel felhigítjuk. Hosszú kávé lesz belőle, de nem olyan, mint a németeké, hanem valamelyest megőrzi az eszpresszó ízét. A vizet nem utólag öntjük a kávéba, hanem előre tesszük a csészébe és ebbe főzzük bele a kávét.

Mocha:
Körülbelül 30 ml csokoládészirup (de a mennyiség ízlés szerint változhat) a csésze aljára, erre főzzük rá az eszpresszót, keverjük össze, adjunk hozzá felgőzölt tejet, esetleg kis tejhabbal, és végül felvert tejszínhabot